The Courier (2020), un film de Dominic Cooke

The Courier este povestea adevarata a lui Greville Wynne, devenit unul din cei mai prolifici spioni din perioada Razboiului Rece. Este suspectat ca ar fi filtrat numai putin de 5000 de documente top secrete, facand din el un agent fara pereche. Spionajul este uneori un joc dificil de pus in scena. Acest film se concentreaza asupra scurgerii documentelor ce au fost folosite pentru a stopa criza rachetelor din Cuba (care ar fi putut provoca un al Treilea Razboi Mondial).

Tom O’Connor, scenaristul, a reusit sa infrumuseteze enorm filmul si sa clarifice unele aspecte, sa le faca mai realiste si sa creeze momente de tensiune si dramatice puternice. Cu toate acestea, scenariul este extrem de linear, literar, facand totul nu atat de previzibil cum ne-am fi asteptat. The Courier nu seamana cu filmele clasice de spionaj labirintic.

Este anul 1960. Modest reprezentant al comertului britanic, Greville Wynne se trezeste in mijlocul Razboiului Rece. La cererea facuta de MI-6 si de CIA, leaga o alianta secreta si periculoasa totodata cu colonelul sovietic Oleg Penkovksy. Obiectivul sau principal: sa furnizeze informatiile necesare Occidentalilor pentru a evita o infruntare nucleara si pentru a dezamorsa criza rachetelor din Cuba. Greville isi asuma din ce in ce mai multe riscuri care ii pun viata in pericol…

Dominic Cooke foloseste cateva elemente specifice ale filmelor de spionaj inca de la inceputul filmului. Insa latura ultra sobra nu uita nici de magnificele decoruri si costume pe care le vedem de-a lungul intregului film. Realizatorul reuseste sa creeze o atmosfera perfecta, specifica Uniunii Sovietice.

The Courier are dezavantajul de a pune in scena o poveste banala care nu are mare lucru de oferit acestui gen. Pe scurt, o punere in scena destul de inspirata si un Benedict Cumberbatch in top fac din The Courier un film de spionaj simpatic.

Lasă un răspuns