O scurtă analiză a prețurilor la apartamente la zece ani de la criza imobiliară

In anul 2008 se declansa criza pe piata imobiliara si nu numai, timp in care preturile apartamentelor au avut o evolutie inegala pe tot teritoriul Romaniei. Spre exemplu, orasele din vest au recuperat mai bine declinul consemnat pe perioada recesiunii.

Spre deosebire de anul declansarii crizei, apartamentele costa mult mai putin iar conditiile de acordare a creditelor imobiliare, chiar si a creditului Prima Casa sunt mult mai permisive.

Tendinta cresterii preturilor la apartamente incetineste

Orasele din vestul tarii sunt mult mai avantajate si au trecut mult mai bine prin aceasta perioada de criza pe plan imobiliar, spre deosebire de capitala. Bucurestiul este unul din orasele care au recuperat cel mai putin din scaderile provocate de criza, conform datelor recente.

In capitala, evolutia preturilor a depins in ultimii ani si de zona in care se afla imobilul. Spre exemplu, in cartierele „bune”, foarte linistite, in zone intens circulate, cu obiective importante in apropiere, valorile imobilelor se apropie de cele de dinainte de recesiune, in vreme ce cartierele „muncitoresti” isi pastreaza cotatia de piata in domeniul imobiliarelor.

Cert este ca, dupa o perioada atat de lunga de criza, preturile apartamentelor nu mai cresc, iar oamenii au posibilitatea de a face in continuare investitii imobiliare foarte importante.

Creditele imobiliare si programul Prima Casa inca se pastreaza in preferintele oamenilor care se vad in imposibilitatea de a plati din economii sau fara a face un imprumut imobiliar. Singurele schimbari care se pot observa sunt in bine, in sens pozitiv, oamenii fiind incurajati sa isi cumpere o locuinta.

Lasă un răspuns