Netgear AX80 – am testat primul router Wi-Fi 6 și este promițător

Netgear Nighthawk RAX80 este un router din gama premium a fabricantului si unul dintre primele de pe piata compatibil cu Wi-Fi 6. O buna modalitate de a testa acest router Wi-Fi de generatie noua.

Wi-Fi 6 este, pe hartie, una din cele mai importante evolutii pentru retelele fara fir de mai multi ani. Aceasta noua generatie promite totodata o sporire a debitului dar si gestionarea unui numar mai mare de de aparate mobile simultan (ceea ce ar trebui sa imbunatateasca situatia in aeroporturi si in hoteluri). Negtear este unul din primii fabricanti care lanseaza o gama completa de routere compatibile Wi-Fi 6.

Router-ul. Spre deosebire de alte routere din gama premium, adesea orientate spre gameri, Netgear AX80 pastreaza un design mai degraba sobru cu o carcasa complet neagra si doar doua antene mari. Antenele sunt concepute dintr-un plastic usor. Avem impresia ca tinem in mana o jucarie Playmobil.

In ceea ce priveste caracteristicile, Negear AX80 impresioneaza. Avem un procesor Quad Core de 1,8 GHz car permite gestionarea diferitelor fluxuri de date care, de altfel, va fi racit de un ventilator. Este un lucru destul de rar pentru un router insa, din fericire, ramane destul de discret la folosire.

In partea din spate regasim 6 porturi Ethernet Gigabit (1WAN si 5 WAN) si Netgear propune agregarea a cinci porturi impreuna pentru a spori debitul disponibil. Avem in egala masura doua porturi USB 3.0, practice pentru a partaja o imprimanta sau un hard disk in retea.

Routerul Netgear AX80 promite un debit maxim de 6GB obtinuti datorita agregarii a 8 fluxuri Wi-Fi (4 pe banda de 2,4 GHz si 4 pe banda de 5 GHz). Este compatibil Wi-Fi 802.11 a/b/n/g/ac si ax (faimosul Wi-Fi 6).

Interfata. Netgear propune doua interfete pentru controlarea si setarea router-ului. Pe de o parte, exista interfata site-ului local accesibil prin intermediul unui navigator web de pe orice aparat conectat la router si exista in egala masura aplicatia Nighthawk pentru Android si iOS.

In ansamblu, interfata propusa de Negear AX80 este functionala si axata pe esential insa nu putem sa nu regretam faptul ca este atat de austera. In 2019 asteptam ceva mai modern si mai primitor, mai ales din partea unui aparat din gama premium.

Aplicatia mobila. Aplicatia propusa de Netgear pe Android si iOS nu se vrea a fi un inlocuitor absolut al site-ului local de configurare al router-ului. Este vorba mai degraba despre o aplicatie care ofera accesul simplificat la unele functii esentiale, actualizarea routerului, schimbarea parametrilor Wi-Fi s.a.md.

In ceea ce priveste debitul, poti avea acces la Internet la un debit de 1Gbit/s in ceea ce priveste descarcarea ceea ce evita riscurile de a fi limitat de calitatea conexiunii la Internet.

Lasă un răspuns