Euphoria – de ce serialul produs de Drake este un adevărat fenomen?

Primul serial pentru adolescenti semnat HBO, Euphoria, produs de Drake, face multa lume sa vorbeasca doar de bine de el.

Unii nu credeau ca vor putea rezista sfarsitului serialului Game of Thrones. Si totusi. De la incheierea sa, propice unor comentarii si nemultumiri, numeroase alte seriale ne-au atras atentia. Printre ele, Chernobyl bineinteles, Years and Years, Doom Patrol, Fleabag, dar si … Euphoria. Care, fara sa incercam sa facem un joc de cuvinte nereusit, creeaza euforie sau cel putin curiozitate.

Si nu e de mirare. Este vorba despre primul serial pentru adolescenti semnat de puternicul canal HBO.

Euphoria si unele scene care ne deranjeaza inca de la inceput. Dar oare ce povesteste Euhporia mai exact? Nici mai mult nici mai putin decat « muribundul » cotidian al adolescentilor. Sa incepem cu cel al lui Rue, care este un personaj foarte important, voice-off, o depresiva si dependenta de toate drogurileposibile.

Aceasta se imprieteneste cand iese de la dezintoxicare cu Jules, care se remarca foarte repede printre altele, din cauza look-ului sau de « Sailor Moon ». Este fata nou venita in suburbia lor sic. In serial mai este si Nate, un sportiv plin de clisee si turmentat. Dar si Kat, o eleva supraponderala, foarte usor de manipulat si fascinata de sex, chiar inainte sa faca asta.

Personaje putin cam caricaturale, e adevarat. Toate sunt obsedate de imaginea lor, de droguri sau de sex. Falusurile rivalizeaza in acet serial cu corpurile feminine, un lucru destul de rar intalnit pe HBO. Doua scene de sex, aproape de viol, se cam succed. Si chiar daca totul este actorie, sunt destul de deranjante.

Euphoria, o viziune mai sumbra si pesimista asupra adolescentei. Tabloul unei tinereti realiste? Dificil de spus asta. Dar un lucru e sigur- e pesimist. Un cult al corpului, sextape, slut-shaming, o proasta influenta a culturii porn… eroii nostri culeg defectele grave sau prejudecatile epocii in care traiesc.

Singura persoana care nu pare atat de usor de influentat sau atat de obsedata de sex este Rue. Da, dar cu ce pret. Tanara nu are nimic independent sau puternic si doar a inlocuit dependenta prietenilor sai pentru sex cu drogurile.

Un alt motiv al succesului acestui serial- echipa din spatele sau. Castingul este de cinci stele.

Zendaya, idolul tinerilor, isi bate joc de rolul sau de it-girl foarte influentabila si devine cosmarul parintilor. In plus, este foarte dificil sa ii rezistam si lui Hunter Schafer, actrita transexuala care o interpreteaza pe Jules. Sa nu mai vorbim despre Eric Dane. Dar sa uitam de rolul sau colosal din Grey’s Anatomy. Aici are rolul unui tata mai batran, blazat avid de sex in moteluri murdare.

Lasă un răspuns